29. 10. 2010

Optický pokus s LED TX na 94km a Komentár k 23cm pásmu z UHF závodu 2010 z OM3Kii


Keďže náš predchádzajúci optický pokus s vysielačom s výkonnou LED si žiadal zopakovať, rozhodli sme sa s Robom OM1LD využiť to, že budeme na kopci počas UHF závodu. V piatok sme sa venovali príprave stožiarov a večer pred zotmením sme finišovali s prípravou 23cm antény a stožiaru. Robo už mrzol na svojom stanovisku pri Šamoríne. Jja som ešte zapojil 23cm transvertor k anténe a utekal som si chystať optický vysielač. Keď som už bol prichystaný a mal rozložené optické vybavenie, išel som si k chate pre predlžovačku na 230V potrebnú k optike.

Pri chatke mi kolegovia zvestuju zlú novinu - spadol stožiar s parabolou a transvertorom pre 23cm. Našťastie sa nikomu nič zlé nestalo. Zbežná obhliadka ukázala pokrčenú parabolu, zdeformovaný ožarovač a preliačené dvierka na skrinke s transvertorom - to neveštilo nič dobré. Keďže Robo stále čaká, beriem predlžovačku a odchádzam k optickému stanovisku.
Po nasmerovaní optického vysielača na Šamorín zisťujeme, že podmienky sú ešte horšie ako naposledy. Po asi hodine testov to vzdávame, môj signál v Šamoríne bol veľmi slabý a na spojenie to nestačilo.

Keďže nemáme záložné vybavenie, musíme resuscitovať zničené vybavenie na 23cm. Ešte v piatok večer teda demontujem ožarovač z paraboly, vyrovnávam čo sa vyrovnať dá, a zapájam ho priamo ku transvertorovému boxu. Po naladení 1296.960 mi padá kameň zo srdca. Maják z Lysej Hory je pekne počuť a cez neho ide slabší maják z Maďarska - transvertor prežil.
Ráno vyráža trestná výprava Robo, Vlado, Rado a gumené kladivo vyrovnávať parabolu. Myslím, že sa nám to celkom podarilo, čo je vidieť aj na fotkách.

Závod na 23cm začíname výnimočne načas. Na začiatku som trochu nervózny a obávam sa ako sa bude správať opravovaná anténa a ožarovač. Spojenia začínajú utešene pribúdať a počas prvej hodiny sa darí po jednom spojení do DL aj I. Snáď to bude OK. Niečo po tretej robíme SK7MW, ktorý ostáva na dlho našim ODX-om. V závode robíme obvyklé DX spojenia s I4LCK/4, IZ4BEH, IQ1KW, IK3COJ, DK6AS, DL1SUZ, DK0ZB. Daria sa aj ďalšie spojenia nad 500km, cýbajú však tradičný DR5A. Závod končíme vydreným spojením s SM7LCB - čakali sme na odraz od lietadla cez 20 minút, a nakoniec sa spojenie podarilo.

Závod sme skončili s počtom spojení 127 z čoho bolo 3x9A, 29x DL, 8x HA, 7x I, 8xOE, 42x OK, 13x OM, 3x S5, 2x SM, 8x SP, 2x UR, 1x YO a 1x YU. ODX IQ1KW - 926km.

Pred závodom sme mali ambície vylepšiť slovenský rekord z UHF závodu 2006 a znovu pokoriť hranicu 40k bodov. Bohužial Mr. Murphy to zariadil inak. Našťastie sa nikomu nič zlé nestalo a odniesla si to len parabola a ožarovač. K najbližšiemu závodu preto budeme musieť kúpiť parabolu novú...

Rado om2zz (23cm OP om3kii)



Žiadne komentáre: